Ægløsningstest

Har du brug for en ægløsningstest, og vil vide mere om, hvad det er, og hvordan de virker? Du har sikkert brugt meget af dit voksne liv undgå at blive gravid. Men nu, hvor du aktivt forsøger at få en baby, kan det tage lidt længere tid, end hvad du havde håbet på. Herunder kan du læse om følgende angående ægløsning og ægløsningstests:

  • Hvad er ægløsning?
  • Kan en ægløsningstest hjælpe?
  • Hvordan virker en ægløsningstest?
  • Hvordan bruger jeg en ægløsningstest?
  • Hvad bør jeg ellers vide?
  • Hvor meget koster de?

Hvad er ægløsning?

Ægløsning er den proces, der resulterer i frigivelse af et eller flere æg fra din æggestok. Hver måned, modnes mellem 15 og 20 æg inde i en af dine æggestokke. Det største æg bliver skubbet ud i bækkennets hulrum og videre ind i æggelederen.

Din æg overlever kun i mellem 12 timer og 24 timer, hvis de ikke er befrugtede. Der er kun et lille vindue hver måned, hvor du kan blive gravid, typisk ikke længere end omkring seks dage.

Det er muligt for sædcellerne at overleve inde i dig, i op til omkring syv dage.

Derfor er det bedst, at have sex i 2-3 dage op til ægløsningen, så du øger din chance for en graviditet. En nem måde at gøre dette, er at have sex et par gange om ugen, i hele din cyklus.

Kan en ægløsningstest hjælpe?

Ægløsningstests kan hjælpe dig med at identificere det tidsrum, hvor du kan blive gravid. Men der er ingen beviser for, at benyttelse af dem, vil forbedre dine chancer for at blive gravid naturligt. Almindelig sex i hele din cyklus, er den bedste måde at maksimere dine chancer for en graviditet.

Dog kan en ægløsningstest være en fordel hvis:
Du eller din partner ikke er kontinuerligt sammen, og derfor heller ikke kan have sex kontinuerligt.
Eller, hvis i har hektiske tidsplaner og allerede har børn. Sex skal ikke være en prioritet, og at have sex hver anden til tredje dag, kan for nogen, føles som en opgave.
Du kan også have en uregelmæssig cyklus, hvilket gør det vanskeligere at blive gravid.

Der er et par måder at bestemme det tidsrum, hvori du kan blive gravid. Du kunne holde styr på din menstruationscyklus, kortlægge de månedlige cyklusser af din basale kropstemperatur, eller studere ændringer i dit udflåd. Læs evt: Hvornår har man ægløsning?

Men det kan stadig være svært at lokalisere sin ægløsning, ved hjælp af disse metoder, især hvis dine menstruationscyklus er uregelmæssig. Det er her, at en ægløsningstest kan hjælpe.

En ægløsningstest er en hurtig, nem og præcis måde at forudsige din ægløsning. Den giver dig mulighed for at bestemme din “frugtbare periode” fra første måned.

Ægløsningstests er tilgængelige online, og på de fleste apoteker og supermarkeder. Du kan normalt finde dem i samme afdeling som graviditetstests.

Hvordan virker en ægløsningstest?

Urin-baserede tests, tester din urin for en stigning i hormonet “LH”. Stigningen kommer en til to dage før ægløsningen.

En lille mængde LH er altid til stede i dit blod og urin. Men i dagene før ægløsningen, stiger mængden omkring to til fem gange. De 12 til 36 timer mellem begyndelsen på stigningen af LH og det øjeblik, hvor du har ægløsning, er dit mest frugtbare vindue.

ægløsningstest urin

Spyt ægløsningstests giver dig mulighed for at teste via dit spyt. Som dit østrogenniveau stiger, stiger indholdet af salt i dit spyt. Når saltet tørrer, krystalliserer det til en bregne-lignende mønster. Det er så det, man selv kan se, på ægløsningstesten, som har et lille mikroskop indbygget.

Det er mere sandsynligt, at det forekommer i de få dage op til ægløsningen.

ægløsningstest med spyt

Hvordan bruger jeg en ægløsningstest?

Afhængigt af, hvilket mærke af urin-baserede ægløsningstest, vil du enten skulle tisse i en kop eller på en pind under dig. Farvede bånd vises på “test-kort” eller angiver blot, om der er en stigning af LH. Digitale ægløsningstests bruger symboler, såsom et smilende ansigt, til at fortælle dig, hvornår du er frugtbar.

Instruktionerne kan variere en smule, afhængigt af, hvilken test du bruger. Generelt skal du prøve at tage din urintest fra 10:00 til 20.00. Det optimale tidspunkt formodes at være mellem 14:00-14:30.

Prøv at tage din urintest på omtrent samme tidspunkt hver dag, selvom det ikke er absolut nødvendigt. Du må ikke teste din urin, lige når du vågner.

Prøv at reducere mængden af væske du drikker, omkring to timer inden testen. For meget væske vil udvande dit tis, hvilket kan gøre det vanskeligere, at opdage den kraftige stigning.

Læs resultaterne af ægløsningstesten inden for 10 minutter, for de bedste resultater. Et positivt resultat vil ikke forsvinde, men nogle negative resultater, kan senere vise et falsk-positivt svar. Så smid testen væk, når du har læst resultatet.

En spyt ægløsningstest er måske lettere, da alt du skal gøre er at placere noget af dit spyt, på en lille rude, ved hjælp af din finger eller bare slikke den. Gør dette, som første ting om morgenen, før du har fået noget at spise eller drikke. Sørg for at du ikke putter for meget spyt på, og at det er fri for luftbobler.

Du skal derefter vente på at spyttet tørret, og derefter bruge mikroskopet til at se, om der er noget bregne-lignende mønster eller ej. Sammenlign evt dine forsøg, med eksempler i vejledningen der medfølger i testen.

Begge typer af ægløsningstests, hjælper dig med at regne ud, hvornår din mest fertile periode starter. Det er normalt længden af din sædvanlige cyklus, minus 17 dage. Så hvis du har en 28-dages cyklus, begynd at teste på dag 11 og fortsætte i seks dage.

Hvad bør jeg ellers vide?

Paracetamol og andre almindelige lægemidler påvirker ikke testene. Men lægemidler, der indeholder humant choriongonadotropin (hCG) eller LH kan påvirke testresultaterne, og Clomid kan påvirke spyt testresultater.

Urin-baserede LH ægløsningstests er omkring 99 procent nøjagtige og er sandsynligvis den bedste metode til at spore din ægløsning hjemme. Men de er ikke idiotsikre.

Du bør aldrig bruge disse tests, som et præventionsmiddel, da du stadig kan blive gravid i omkring 24 timer efter ægløsning.

Spyt tests er ikke så nøjagtige som LH tests. En stigning af østrogen kan forekomme på andre tidspunkter i din menstruationscyklus, især hvis du tager Clomid.

Hvad skal en ægløsningstest koste?

En urin ægløsningstest bør koste mellem 100-150 kroner per cyklus. De fleste mærker tilbyder det samme niveau af pålidelighed, så vælg den, der giver dig flest test, for den mindste beløb.

Alle ægløsningstests leveres med en liste over ofte stillede spørgsmål. Når du bruger testen og registrere en stigning, kan du stoppe med at teste mere i den cyklus. Du kan derefter gemme ubrugte tests til den efterfølgende måned.

En spyt ægløsningstest, kan være billigere i det lange løb. Efter den indledende investering på mellem 200-400 kroner for mikroskopet, er du i stand til at bruge det igen og igen. Men hvis det tager dig lang tid, at blive gravide. Så kan du, afhængigt af mærke, blive nødt til at erstatte det, med en ægløsningstest efter cirka to år.

Læs også om nogen sex-stillinger giver bedre chance for graviditet

Leave a Reply