Gravid sex – Hvad er ok, hvad er ikk?

Er gravid sex okay? Eller er sex det sidste du tænker på? Her er, hvad du behøver at vide om sex under graviditeten.

Hvis du ønsker at blive gravid, så har du sex. Ingen overraskelser der. Men hvad med sex, mens du er gravid (gravidsex)? Svarene er ikke altid så indlysende.

Her er hvad du behøver at vide om sex under graviditeten.

Er det ok at have sex mens man er gravid?

Så længe din graviditet forløber normalt, kan du have sex, så ofte du vil.

Men hormonelle svingninger, træthed, kvalme og brystspændinger tidligt i graviditeten, kan sænke din seksuelle lyst. Som din graviditet skrider frem, kan vægtøgning, rygsmerter og andre symptomer dæmpe din begejstring for sex.

Dine følelser kan også lægge en dæmper på din sexlyst. Bekymringer om, hvordan graviditet eller barnet vil ændre dit forhold med din partner, kan også veje tungt.

Kan sex under graviditeten forårsage en abort?

Selvom mange par bekymrede for, at sex under graviditeten vil forårsage en abort, er sex generelt ikke et problem. De fleste aborter opstår, fordi fosteret ikke udvikler sig normalt.

Kan gravid sex skade barnet?

Dit ufødte barn er beskyttet af fostervandet i livmoderen, såvel som de stærke muskler. Seksuel aktivitet vil ikke påvirke din baby.

Hvad er de bedste seksuelle positioner under graviditeten?

gravid sex positioner

Så længe du har det godt, er de fleste seksuelle positioner ok under graviditeten.

Som din graviditet skrider frem, må i eksperimentere med, hvad der virker bedst. Snarere end at ligge på ryggen, kan du eksempelvis ligge ved siden af din partner sidelæns, eller positionere dig på toppen af din partner, eller foran din partner. Lad din kreativitet tage over, så længe i begge nyder det.

Hvad med oral og anal sex mens man er gravid?

analsex gravid

Oralsex er sikkert under graviditet. Hvis du modtager oralsex, så sørg for, at din partner ikke blæser luft ind i skeden. Sjældent, kan luft blokere et blodkar “luftemboli” – som kan være en livstruende tilstand for dig og din baby.

Anal sex kan være ubehageligt, hvis du har graviditetsrelaterede hæmorider. Mere bekymrende er analsex der efterfølges af vaginal sex. Det kan tillade bakterier i at sprede sig fra rektum til vagina. Så undgå for alt i verden det.

Er kondomer nødvendige?

Udsættelse for seksuelt overførte infektioner under graviditeten øger risikoen for infektioner, som kan påvirke din graviditet og dit barns helbred. Undgå alle former for sex – vaginal, oral og anal – hvis din partner er ny, og du er usikker på om du kan blive smittet med kønssygdomme.

Brug kondom, hvis:

  • Du er ikke er i et gensidigt monogamt forhold
  • Du vælger at have sex med en ny partner under graviditeten

Kan sex udløse en fødsel?

Orgasmer, samt prostaglandiner i sæd, kan fremkalde sammentrækninger i underlivet. De fleste undersøgelser har ikke bevist, at sex under graviditet er forbundet med en øget risiko for tidlig fødsel, eller for tidlig fødsel. Men hvis du er i risiko for en tidlig fødsel, vil din jordemoder typisk anbefale dig, at undgå sex.

Er der tidspunkter, hvor sex bør undgås mens man er gravid?

Selv om de fleste kvinder trygt kan have gravid sex, er det alligevel nogen gange bedst, at være forsigtig.

Din læge kan anbefale at undgå sex, hvis:

  • Du har uforklarlige blødninger fra skeden
  • Du har utæt fostervand
  • Din livmoderhals begynder at åbne sig for tidligt
    Din moderkage, helt eller delvist, dækker dit åbning (forliggende moderkage)
  • Du har tidligere haft en tidlig fødsel

Hvad hvis jeg ikke ønsker at have sex?

Det er ok. Der er mere i et seksuelt forhold end samleje.

Del dine behov og bekymringer med din partner, på en åben og kærlig måde. Hvis sex er svært, utiltalende eller over dine grænser, så prøv en anden type kontakt – såsom kram, kys eller massage.

Når barnet er født, hvor hurtigt kan jeg have sex igen?

Uanset om du føder vaginalt eller ved kejsersnit, vil din krop have brug for helbredelse. Overvej at vente med at have sex, indtil din jordemoder giver dig grønt lys – ofte fire til seks uger efter fødslen. Dette giver livmoderhalsen tid til at lukke sig sammen efter fødslen. Også så eventuelle rifter eller flænger kan heles.

Hvis du er for øm eller udmattet til at have sex, vedligehold intimitet på andre måder. Bevar forbindelsen i løbet af dagen med korte telefonopkald eller SMS-beskeder. Reserver tid til hinanden, før dagen begynder, eller før du går i seng.

Når du er klar til at have sex igen, så tag det langsomt – og brug prævention, indtil du er klar til eventuelle efterfølgende graviditeter.

Så gravid sex er ikke farligt eller skadeligt på nogen måde!

Leave a Reply