Fertilitetsbehandling – hvad er mine muligheder

Fertilitetsbehandling – Hvad er der af muligheder? Få et hurtigt indblik i, hvad der er af behandlingsmuligheder, hvis du vil være gravid.

Fertilitets medicin fordele og ulemper

fertilitetsbehandlinger i danmarkClomiphen og gonadotropiner, det mest almindeligt anvendte medicin til fertilitetsbehandlinger. De regulerer dine reproduktive hormoner og udløser frigivelse af et eller flere æg i hver ægløsnings periode. De fleste kvinder bruger dem i tre til seks måneder for at blive gravid, inden de evt forsøger en anden form for behandling.

Bivirkninger og ulemper: Fertilitetsmedicin kan øge dine odds for at få tvillinger eller mere.

Clomiphene kan forårsage hedeture, humørsvingninger, bækken smerter, bryst ømhed, ovariecyster, kvalme, tyk og tør udflåd, hovedpine, mild depression, og visuelle symptomer.

Gonadotropiner kan forårsage udslæt eller hævelse på injektionsstedet, humørsvingninger, brystspænding, oppustethed og hovedpine. Omkring 10 til 20 procent af kvinder, der tager gonadotropiner udvikler en mild form for OHSS (ovariehyperstimulationssyndrom), som forårsager forstørrede æggestokke og væske ophobning i maven.

Succes rate: Omkring 80 procent af alle kvinder, der tager clomifen, får ægløsning i de første tre måneder af behandlingen. Af dem, bliver 30 til 40 procent gravide i deres tredje behandlingscyklus.

Graviditets sats for gonadotropiner med “timet samleje” er 15 procent per cyklus.

Pris: Clomiphene piller koster fra 75.- til 800.- om måneden, afhængig af dosis og mærke. Ekstra omkostninger: Fertilitetsklinik, ultralyd af dine æggestokke og procedurer såsom IUI (intrauterin insemination).

Gonadotropin fertilitets injektioner koster alt mellem ?? til 35.000 om måneden, afhængig af dosis, og hvor længe du skal have dem. Ekstra omkostninger: Lægebesøg (fertilitetsklinik), blodprøver og ultralyd.

Kirurgi – fordele og ulemper

Kirurgi kan hjælpe med at løse genetiske defekter, åbne blokerede æggeledere, fjerne fibromer, fjerne væv af endometriose, og behandle PCOS (polycystisk ovariesyndrom).

Laparoskopi og laparotomi er to kirurgiske procedurer, der almindeligvis anvendes til behandling af gynækologiske problemer. Laparoskopi bruger tynde instrumenter og en tændt kamera indsat gennem flere små snit i underlivet. Laparotomi sker gennem et større indgreb.

Bivirkninger og ulemper: Du kan føle ubehag i ryggen eller skuldre efter en laparoskopi. De kommer af kuldioxid, der anvendes under operationen til at puste maven op, for lettere at se dine organer.
Hvis du har anæstesi, kan åndeslange anvendes under operationen, hvilket kan give dig en halsbetændelse i et par dage. Desuden vil du føle dig søvnig i et par timer, og kan have en vis kvalme. Indsnittene i din maveregion kan føles ømme i et par dage.

Succes rate: Succes afhænger af tilstanden og operationen, der er anvendt til behandlingen.

Kvinder med minimal eller mild endometriose har omkring en 40 procent chance for at blive gravid, otte til ni måneder efter laparoskopisk behandling.

Mellem 21 og 59 procent af kvinder, hvis æggeledere åbnes bliver gravide.

Kvinder med PCOS, der får en operation af æggestokkene har en 50 procent chance for at blive gravide inden for et år.

Pris: Alt fra 15.000 til 100.000 afhængigt af typen af kirurgi, der anvendes. Det kan være en forholdsvis dyr fertilitetsbehandling. Nogle kan dog få operationerne gratis igennem det danske sundhedsvæsen.

Insemination

Insemination indebærer, at en koncentreret mængde af sæd, fra din partner eller en donor, bliver insemineret direkte ind i din livmoder. Dette ved hjælp af et kateter, der passerer gennem livmoderhalsen.

Bivirkninger og ulemper
Du kan muligvis føle kramper for en dag eller deromkring.

Mange kvinder gennemgår “stimulerede” cyklusser, hvor fertilitetsmedicin er taget før proceduren. Disse stoffer:

 • Hæver din risiko for at få tvillinger eller mere.
 • Hæver din risiko for at udvikle OHSS (ovariehyperstimulationssyndrom).
 • Kan give bivirkninger såsom brystspændinger eller humørsvingninger.

Succes satser: For par med uforklarlig barnløshed, er graviditet satsen fra 7 til 16 procent per medicin stimuleret cyklus.

Pris:
Fra 1.500 med henvisning fra læge, til 6.000 uden henvisning (per insemination)

IVF fertilitetsbehandling

in vitro fertilisering (IVF), er æg fjernet fra dine æggestokke, og derefter kombineret i et laboratorium, med sæd fra din partner eller donor. Hvis befrugtning lykkes, bliver embryonet eller embryonerne overført til din livmoder.

Bivirkninger og ulemper: Hvis mere end ét embryon indsættes, er risikoen for at få tvillinger eller flere 9-29 procent.

De fleste kvinder tager gonadotropiner før IVF. Gonadotropiner har bivirkninger (udslæt eller hævelse på injektionsstedet, ømme bryster, humørsvingninger, hovedpine, og oppustethed) og øger risikoen for OHSS (ovariehyperstimulationssyndrom).
Kramper og pletblødninger forekommer efter ægget tages ud.
Kramper og pletblødninger forekommer efter embryoner indsættes i livmoderen (men de fleste kvinder føler sig bedre efter en dag eller to).

Succes satser
De seneste års tal fra USA (flere behandlinger = bedre statestik), det er de procentdele af IVF cyklusser, der fører til en levende fødsel:

 • 40 procent af kvinder i alderen 34 og under
 • 31 procent af kvinder i alderen 35 til 37
 • 21 procent af kvinder i alderen 38-40
 • 11 procent af kvinder i alderen 41 og 42
 • 5 procent af kvinder i alderen 43 og derover

Pris: Gennemsnitsprisen er ca 20.000 for en IVF fertilitetsbehandling, hvis du bruger dine egne æg og din partners sæd. Ved gentagne fertilitetsbehandlinger falder prisen typisk.

ICSI fertilitetsbehandling – Intracytoplasmatisk sperm injektion.

ICSI er ofte kombineret med en IVF-behandling for at overvinde mandlige fertilitetsproblemer, eller til at hjælpe befrugtnings processen. Under ICSI bliver en enkelt sædcelle injiceret i et enkelt æg, og det resulterende embryo indsættes i din livmoder.

Bivirkninger og ulemper: Det kan være nødvendigt at tage din partners sæd fra hans testikel, med en mikroskopisk nål eller kirurgisk biopsi, normalt under lokalbedøvelse. Det er mindre smertefuldt end det lyder.

Han bliver nødt til at undgå anstrengende aktivitet i 5-10 dage efterfølgende.

Succes satser
ICSI befrugter 50 til 80 procent af alle æg. Efter befrugtningen, er din chance for at få et barn, den samme som for par, der brugte IVF uden ICSI:

 • 40 procent af kvinder i alderen 34 og under
 • 31 procent af kvinder i alderen 35 til 37
 • 21 procent af kvinder i alderen 38-40
 • 11 procent af kvinder i alderen 41 og 42
 • 5 procent af kvinder i alderen 43 og derover

Pris: Der skal lægges ca 3.000 kroner oven i din IVF fertilitetsbehandling.

Zygote intratubulære overførsel (ZIFT)

En ZIFT behandling involverer at æg og sæd blandes sammen i et laboratorium. Men under ZIFT, sikrer lægen at æggene er befrugtede og bliver encellede embryoner kaldet zygoter. Derefter bruges laparoskopisk kirurgi til at placere dem i dine æggeledere.

Pga udviklingen af IVF med ICSI, bliver ZIFT ikke brugt i Danmark, hvorfor du skal have behandlingen i andre lande.

Bivirkninger og ulemper: En højere chance for at få tvillinger eller mere, fordi der typisk er mere end én zygote placeret i æggelederne.
Da denne procedure indebærer laparoskopisk kirurgi, er der en længere restitutionstid end ved IVF uden ZIFT fertilitetsbehandlinger. Du kan føle ømhed omkring snittet.
De fleste kvinder tager gonadotropiner før proceduren. De har bivirkninger (udslæt eller hævelse på injektionsstedet, ømme bryster, humørsvingninger, hovedpine, og oppustethed) og øger risikoen for OHSS (ovariehyperstimulationssyndrom).

Succes rate: Procentdelen af ZIFT cyklusser der resulterer i en baby er svarende til en IVF behandling – omkring 22 procent.

Pris:
Prisen afhænger af, hvilket land du får den foretaget

Donor æg og embryoner

Ved hjælp af IVF-teknikken, kan et doneret æg fra en anden kvinde, blive blandet med din partners sæd og overføres til din livmoder. Hvis du bruger et donor embryo, skal du tage medicin for at forberede din livmoderslimhinde til en graviditet, før disse overføres til din livmoder.

Bivirkninger og ulemper: Du kan føle en følelse af tab, ved ikke at have en baby, der er genetisk dit.
Valg af ægget (eller embryo) donor kan være en lang proces.
Din risiko for at få tvillinger eller mere er højere, hvis du overfører flere fostre.

Succes rate
Disse er de estimerede chancer for at føde et barn ved hjælp af donoræg eller embryoner:

Med friske donor æg, omkring 50 procent.
Med et frossen embryo fra en tidligere donor æg cyklus, omkring 38 procent.
Med embryoner skabt af frosne donoræg, omkring 43 procent.
Med frosne donor embryoner, omkring 37 procent.

Pris:I Danmark må kvinder ikke donere æg, så behandlinger skal foretages i udlandet. Behandlingen kan gennemføres i gennem en dansk fertilitetsklinik. Priserne herunder er cirka priser:

 • Pris for ægdontion med sæd sendt fra Danmark* – 4.500 Euro
 • Pris for ægdonation med frisk sæd fra manden – 4.000 Euro
 • Prisen for embryo donation – 5.000 Euro

* nedfrysning og afsendelse af mandens sæd koster 7.000 danske kroner

Andre behandlingsmuligheder

Der er en gammel behandlingsform der hedder GIFT, men denne bruges ikke mere, da den anses som forældet.

Ellers, kan man i nogen lande få, en ruge mor. Dit foster indsættes i en anden kvinde. Forældrens (rugemoderens) rettigheder frafalder ved underskrift. Det er ulovligt i Danmark og kan straffes.

Bivirkninger og ulemper: En rugemor er lige lovligt kompliceret og følelsesmæssigt. Det kræver en betydelig mængde penge, tid og tålmodighed for at lykkes. Du kan også føle, at du ikke har kontrol over graviditeten – fra hvad rugemoderen spiser, hvordan hun håndterer stress osv. omhyggeligt vælg en, du kan kommunikere med, hvis du alligevel skulle vælge denne løsning.

Pris: De fleste finder en rugemor gennem et bureau, og hele processen kan koste op omkring 1 million. Af disse går kun ca 200.000 til rugemoderen.

Jeg anbefaler på det kraftigste, at man i stedet bruger nogle af de fremragende fertilitetsklinikker vi har i Danmark, i stedet for at få en rugemor. Der er idag høj succes rate ved hjælp af en fertilitetsbehandling.

Leave a Reply