Gravid udenfor livmoderen

gravid uden for livmoderenNår man bliver gravid udenfor livmoderen går følgende galt: I tilfælde af at man bliver gravid udenfor livmoderen, sætter det befrugtede æg sig ikke fast i livmoderen. I stedet kan det sætte sig i æggelederen, bughulen, eller livmoderhalsen. Mens en graviditetstest kan afsløre om en kvinde er gravid, kan et befrugtet æg ikke vokse korrekt andre steder end i livmoderen. Det sker ca for 1 ud af 50 der bliver gravide at ægget sætter sig udenfor livmoderen.

En ubehandlet graviditet uden for livmoderen kan være en medicinsk nødsituation. Behandling, med det samme, reducerer din risiko for komplikationer, som følge af en graviditet uden for livmoderen. Det øger samtidig din chance for i fremtiden at have sunde graviditeter.

Hvorfor bliver man gravid uden for livmoderen?

Årsagen til en graviditet uden for livmoderen er ikke altid klar. I nogle tilfælde har de følgende betingelser været forbundet med at blive gravid uden for livmoderen:

 • betændelse og ardannelse i æggelederne, fra en tidligere medicinsk tilstand, infektion eller kirurgi
 • hormonale faktorer
 • genetiske abnormiteter
 • fødselsdefekt
 • medicinske forhold, der påvirker formen og tilstanden på æggeledere og kønsorganer

Din læge er altid i stand til at give dig mere specifikke oplysninger om din aktuelle tilstand.

Hvem er i risiko for en graviditet uden for livmoderen?
Alle seksuelt aktive kvinder har en vis risiko for at blive gravid uden for livmoderen. Risikofaktorer kan øges af følgende:

 • Moderens alder af 35 år eller ældre
 • Tidligere bækken kirurgi, abdominal kirurgi eller flere aborter
 • Tidligere underlivsbetændelse
 • Endometriose (forekomst af livmoderslimhinde udenfor livmoderen)
 • Gravid trods aflukning af æggelederne eller spiral
 • Graviditet hjulpet på vej af fertilitetsmedicin
 • Tidligere være gravid uden for livmoderen
 • Tidligere haft kønssygdomme såsom gonorré eller klamydia
 • Strukturelle abnormiteter i æggelederne, som gør det svært for ægget at rejse

Hvis du har nogen af de ovennævnte risikofaktorer, så tal med din læge. Du kan snakke med din læge, fertilitetsspecialist eller jordmoder, hvilket  evt kan minimere risikoen for fremtidige graviditeter uden for livmoderen.

Symptomer på at være gravid uden for livmoderen?

Kvalme og ømme bryster er almindelige symptomer for graviditeter uden for livmoderen. Følgende symptomer er almindelige i en graviditet uden for livmoderen og kan indikere en medicinsk nødsituation:

 • Skarpe smerter i underlivet, bækken, skuldre eller nakke
 • Alvorlige smerter, der opstår i den ene side af underlivet
 • Mild til kraftig pletblødning eller blødning
 • Svimmelhed eller besvimelse
 • Mavekramper

Du bør kontakte din læge eller søge omgående behandling, hvis du ved, at du er gravid, og har nogen af disse symptomer.

Diagnosticering af en graviditet uden for livmoderen

Hvis du har mistanke om at du kan være gravid uden for livmoderen, så se din læge straks. Sådanne graviditeter kan ikke diagnosticeres ud fra en fysisk undersøgelse. Dog kan din læge stadig udføre en række tests for at udelukke andre faktorer.

Et andet skridt til diagnose er en ultralyds scanning af underlivet. Dette indebærer indsættelse indførelse af et stav-lignende instrument op i skeden. Så kan lægen kan se, om amniosækken er i livmoderen.

Din læge kan også bruge en blodprøve til at bestemme dit niveau af hCG og progesteron. Disse er hormoner, der er til stede under en graviditet. Hvis disse hormon niveauer begynder at falde eller forbliver det samme over et par dage, og hvis amniosækken ikke er til stede ved en ultralydsscanning. Så er du sandsynligvis gravid uden for livmoderen.

Hvis du har alvorlige symptomer, såsom betydelige smerter eller blødning, kan der ikke være tid nok til at fuldføre alle disse trin. Æggeleder kan i ekstreme tilfælde briste, hvilket forårsager alvorlige indre blødninger. Din læge vil derfor så foretage en akut operation, for øjeblikkelig behandling.

Behandling af en graviditet uden for livmoderen

Det kan være farligt at være gravid uden for livmoderen. Desuden vil fosteret ikke kunne overleve til en evt fødsel. Det er nødvendigt at fjerne fosteret så hurtigt som muligt, både for moderens umiddelbare sundhed og langsigtet frugtbarhed. Behandlingsmuligheder varierer afhængigt af placeringen af fosteret uden for livmoderen og dets udvikling.

Medicin
Din læge kan ordinere flere medikamenter, der stopper fosteret fra udvikling. En medicin for dette er methotrexat (Rheumatrex). Methotrexat er et stof, der stopper væksten af hurtigt delende celler, såsom celler i et voksende foster. Hvis du tager denne medicin, vil lægen give det til dig som en injektion. Du bør også få foretaget regelmæssige blodprøver for at sikre, at stoffet er effektivt. Når effektivt, vil medicinen give symptomer, der ligner symptomerne for en abort. Disse omfatter kramper, blødning, og udskillelse af vævet. Yderligere kirurgi er sjældent nødvendig efter dette sker. Methotrexat bærer ikke de samme risici for skader på æggelederne, som der kan komme ved kirurgi. Du vil ikke være i stand til at blive gravid, i flere måneder, efter at have taget denne medicin.

Kirurgi
Mange kirurger foreslår at fjerne fosteret og reparere interne skader. Denne procedure kaldes en laparotomi. Din læge vil indsætte et lille kamera, gennem et lille snit, for at sikre de kan se deres arbejde. Kirurgen fjerner fosteret og reparerer eventuelle skader på æggelederen. Hvis operationen er succesfuld, kan kirurgen gentage en laparotomi, denne gang gennem en større indsnit.

Det kan være nødvendigt at fjerne æggelederen under operationen, hvis den er beskadiget.

Hjemmepleje
Din læge vil give dig specifikke instruktioner om pleje dine sår efter operationen. De vigtigste mål er at holde dine snit rene og tørre, mens de heler. Tjek dem dagligt for tegn på infektion. Det kan omfatte:

 • Blødning, der ikke vil stoppe
 • Ildelugtende pus fra stedet
 • Varmt at røre ved
 • Rødmen
 • Hævelse

Du kan forvente små blødninger fra underlivet. Dette kan forekomme op til seks uger efter din operation. Andre foranstaltninger du kan tage omfatter:

 • Ikke løfte noget tungere end 5 kilo
 • Drik masser af væske for at forebygge forstoppelse
 • Hvil bækkenet, hvilket også indbefatter afståelse fra samleje og brug af tampon.
 • Hvil så meget som muligt den første uge efter operationen, og øg kun aktiviteten i de næste uger, så meget som det tolereres
 • Underret altid din læge, hvis dine smerter tager til, eller du føler noget ud over det sædvanlige.

Forebyggelse af en graviditet uden for livmoderen

Forudsigelse og forebyggelse er ikke muligt i alle tilfælde. Du er dog i stand til at reducere din risiko gennem god vedligeholdelse af din sundhed. Har din partner brugt kondom med tidligere partnere og begrænsning af dit antal seksuelle partnere. Dette reducerer risikoen for seksuelt overførte sygdomme, som kan forårsage underlivsbetændelse, en tilstand, der kan forårsage betændelse i æggelederne. Oprethold regelmæssige besøg med din læge, herunder regelmæssige gynækologiske eksamener og regelmæssige screeninger for kønssygdomme.

Tage skridt til at forbedre din personlige sundhed, såsom rygestop, er også en god forebyggende strategi.

Langsigtede udsigter efter at have være gravid uden for livmoderen

De langsigtede udsigter efter en graviditet uden for livmoderen, afhænger af, om det skyldes en fysisk skade. Hvis begge æggeledere stadig er intakte, er der ca 60 procent chance for at have en normal graviditet i fremtiden. Men hvis du allerede har eksisterende reproduktive problemer, kan det påvirke din fremtidige fertilitet. Dette er især tilfældet, hvis dit allerede eksisterende reproduktive problem tidligere har ført til, at du er blevet gravid uden for livmoderen.

Kirurgi kan give ar på æggelederne, og det kan gøre fremtidige graviditeter uden for livmoderen mere sandsynlige. Hvis det er nødvendigt at fjerne den ene eller begge æggeledere, så tal med din læge om mulige fertilitetsbehandlinger. Et eksempel er implantering af et befrugtet æg i livmoderen.

Spontan abort, uanset hvor tidligt den forekommer, kan være ødelæggende. Du kan spørge din læge, hvis der er ledige støttegrupper i området til at yde yderligere støtte efter tab. Pas på dig selv efter dette tab gennem hvile, spis sunde fødevarer, og dyrk motion, når det er muligt. Giv dig selv tid til at sørge. Husk, at mange kvinder får sunde graviditeter og babyer. Når du er klar, så tal med din læge om, hvordan du kan sikre, at din fremtidige graviditet er en sund én. Dermed er der også større chance for at undgå at blive gravid uden for livmoderen.

Leave a Reply