Hvad er menstruation?


Hvad er menstruation? Din krop kan være ved at gennemgå en masse ændringer, og du har sikkert et væld af spørgsmål – især om din menstruation. At vide mere om din skiftende krop, vil hjælpe dig med at bevare roen, mens du fortsætter med at vokse i din pubertet. Her er seks almindelige spørgsmål og nyttige svar om menstruationer.
hvad er menstruation

1. Hvad er menstruation, og hvorfor har vi dem?

Hvad er menstruation? Kort sagt: En menstruation er, når en kvindes krop frigiver væv, den ikke længere har brug for. Dette væv kommer fra livmoderen, som er der, hvor et foster udvikler sig inde i kvindens krop. Hver måned eller deromkring, bliver livmoderens foring tykkere for at forberede sig på et befrugtet æg, hvis kvinden bliver gravid. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, bliver denne foring frigivet fra kroppen, som blod gennem skeden. Denne månedlige proces kaldes menstruation.

Så når en pige har hendes første menstruation, er det bare hendes krop der kommer af med en lille mængde blod og noget overflødigt væv. Det er en naturlig proces for alle kvinder, når de bliver modne fysisk.

2. Hvordan føles en menstruation?

Chancerne for, at du ikke engang vil mærke den, er stor. Når din menstruation rent faktisk begynder, kan du føle en vis fugt i dit private område – det kan være forårsaget af et par pletter af blod på dit undertøj.

3. Lugter menstruationsblod?

Det bør det ikke! Menstruationsblod lugter, når menses kommer i kontakt med luft. Når menstruationsvæsken absorberes i skeden, som gennem en tampon, bliver den ikke udsat for luft. Så bør der ikke være nogen lugt. Hvis du føler dig bekymret, så vær sikker på at skifte dine tamponer ofte nok. Det hjælper med at holde lugt i skak.

4. Gør menstruation ondt?

Menstruationen i sig selv gør ikke ondt, men nogle piger og kvinder får menstruationskramper eller andre symptomer i løbet af deres menstruationer, hvilket kan være ubehageligt. Det er typisk på grund af hormoner i din krop, som får livmoderen til at trække sig sammen, så den kan kaste vævet fra sig.

5. Ved andre, som fx min familie, når jeg har menstruation?
Hvis du brugertampon eller bind og er forsigtig med personlig renlighed, vil folk ikke vide, at du har menstruation, medmindre du fortæller dem det.
6. Har drenge menstruation?
Menstruation er en kvindelig funktion. Drenge har et andet reproduktivt system end kvinder, så de ikke får menstruationer. Men drenge går også gennem fysiske ændringer i puberteten, herunder stemme ændringer, skæg, hår under armene, pubeshår og evnen til at producere sæd.

Håber det var svar på de spørgsmål du havde. Og især det vigtigste, hvad er menstruation?

Leave a Reply