Hvad er PCO – Polycystisk Ovarie Syndrom?

hvad er PCO

Hvad er PCO?

PCO eller Polycystisk ovarie syndrom, er en tilstand, hvor en kvindes niveauer af kønshormonerne østrogen og progesteron er ude af balance. Dette fører til vækst af ovarie cyster. PCO kan forårsage problemer med en kvinders menstruationscyklus, fertilitet, hjertefunktion og udseende.

Når dit niveau af kvindelige kønshormoner er lave, så er det netop de ting, som gør dig til kvinde, som der kommer problemer med. Derfor er infertilitet, problemer med menstruationen samt skægvækst nogle af de ting, som kan påvirke kvinder med PCO – Læs mere om symptomer på PCO

Næsten 1 ud af 10 kvinder i den fødedygtige alder i verden, lider af PCO. Betingelsen påvirker i øjeblikket op til 5 millioner kvinder alene i USA.

Årsag til PCO

Mens den præcise årsag til PCO er ukendt, mener læger, at hormonelle ubalancer og genetik spiller en rolle. Kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle PCO, hvis deres mor eller søster også har lidt af det.

Overproduktion af hormonet androgen kan være en anden medvirkende faktor. Androgen er et mandligt kønshormon, som kvinders kroppe også producere. Kvinder med PCO producerer ofte højere mængder af androgen end normalt. Dette kan påvirke udviklingen og frigivelse af æg under ægløsning. Overskydende insulin (et hormon, der hjælper med at konvertere sukker og stivelse til energi) kan forårsage høje androgen niveaur.

Håber du fik svar på spørgsmålet – Hvad er PCO?

Læs mere om

 

Leave a Reply