Du kender sikkert allerede en hel del til din menstruationscyklus – som hvor ofte du få menstruation, hvor kraftige de er. På denne side vil vi tage et mere dybdegående kig på den kvindelige menstruationscyklus, ægløsning og menstruationer. Selvfølgelig kan ingen hjemmeside gøre det bedre end læger eller jordmødre, men dette bør give dig en god generel forståelse af, hvordan det hele fungerer.

menstruationscyklus

Forstå din menstruationscyklus

Kvinders menstruationscyklus varierer, og de mest almindelige cyklussers længde er et sted mellem 23 og 35 dage. Enhver variation i længden af en menstruationscyklus, er tilbøjelig til at være inden for tidsrammen af de dage, som er fasen inden ægløsning, hvilken kaldes den follikulære fase. For de fleste kvinder er længden af tiden mellem ægløsning (når et æg frigives fra æggestokken) og deres månedlige menstruation mellem 12 til 16 dage (dette kaldes lutealfasen).

Din menstruationscyklus
Den første dag i din menstruationscyklus er den første dag i din menstruation (dag 1). Menstruationen varer normalt derefter fra 3 til 7 dage. Du vil sikkert opleve, at hvis du får nogen menstruationssmerter, vil de være værst, i de første par dage af din menstruation. Dette skyldes, at hormoner i din krop er årsag til, at din livmoder kaster livmoderslimhinden bort, som blev bygget op i den foregående menstruationscyklus.

Forberedelse til ægløsning

I begyndelsen af din cyklus bliver hormonet (FSH) er produceret af hypofysen i hjernen. Dette er den vigtigste hormon involveret i at stimulere dine æggestokke til at producere modne æg. Follikler er de væskefyldte hulrum i æggestokkene. Hver follikel indeholder et uudviklet æg. FSH stimulerer et antal follikler til at udvikle sig til at begynde at producere hormonet østrogen. Dit niveau af østrogen er på sit laveste, på den første dag i din menstruation. Fra da af, begynder det at stige som folliklerne vokser. Nu mens en række af follikler begynder at udvikle sig, bliver normalt én follikel dominerende. I denne modnes et æg. Samtidig sikrer den stigende mængde af østrogen i kroppen, at slimhinden i livmoderen bliver fortykket med næringsstoffer og blod. Det er her, at hvis du bliver gravid, at det befrugtede æg får alle de næringsstoffer og støtte det har brug for. Høje østrogen niveauer er også forbundet med forekomsten af sperm-venligt slim (eller, for at give det sin tekniske navn, frugtbar cervikal slim). Du bemærker måske dette som en tynd, glat udflåd, der kan synes lidt som æggehvide. Sperm kan svømme lettere gennem denne slim og kan overleve i det i flere dage.

Ægløsning

Niveauet af østrogen i din krop er stadig stigende, og det medfører i sidste ende en hurtig stigning i af det luteiniserende hormon (LH-stigning). Denne LH-stigningen forårsager den dominerende follikel til at briste og frigive modne æg fra æggestokkene, hvorfra det kommer ud i æggelederen. Denne proces er kendt som “ægløsning”.

Mange kvinder tror, at de har ægløsning på dag 14, men dag 14 er et gennemsnit. De fleste kvinder vil faktisk få ægløsning på en anden dag i menstruationscyklussen. Din ægløsning kan variere fra cyklus til cyklus .. Nogle kvinder hævder at føle et stik af smerte, når de har ægløsning, men mange føler ingen fornemmelse overhovedet. Der er desværre ingen andre tegn på at du har ægløsning.

Efter ægløsning

Når ægget er blevet frigivet, bevæger det sig langs æggelederen mod livmoderen. Ægget kan leve i op til 24 timer. Sæd kan overleve i længere tid – typisk 3-5 dage. Så dagene op til ægløsningen og dagen for selve ægløsningen er dit mest frugtbare tidspunkt – når det er mest sandsynligt at du bliver gravid. Så snart du har ægløsning, begynder Folliklen at producere et andet hormon: progesteron.

Progesteron forårsager yderligere opbygning af slimhinden i din livmoder, som forberedelse til et befrugtet æg. I mellemtiden, begynder den tomme follikel i æggestokken at skrumpe, men fortsætter med at producere progesteron, men begynder også at producere østrogen. Det kan give symptomer på præmenstruelle spændinger (PMS) såsom ømme bryster, oppustethed, sløvhed, depression og irritabilitet i denne fase.

Forberedelse til den næste menstruationscyklus …
Den tomme follikel krymper, hvis ægget ikke er befrugtet, vil niveauet af østrogen og progesteron falde. Uden de høje niveauer af hormoner til at hjælpe med vedligeholdelse af den tykke livmoderslimhinde, som er blevet opbygget. Så begynder den at bryde ned, og din krop afkaster til sidst denne. Dette er starten på din menstruation og begyndelsen af din næste menstruationscyklus.

Hvis ægget er blevet befrugtet, kan det med held implantere sig i livmoderslimhinden. Dette tager normalt et sted omkring en uge efter befrugtningen.
Så snart det befrugtede æg har implanteret sig, begynder din krop at producere et graviditets hormon, humant choriongonadotropin (hCG), som vil holde den tomme follikel aktiv. Den fortsætter med at producere hormonerne østrogen og progesteron for at forhindre foringen af livmoderen i at blive udstødt. Dette indtil moderkagen (som indeholder alle de næringsstoffer, de fosteret har behov for) er moden nok til at opretholde graviditeten.

Læs mere om menstruationen

Jeg håber det gav et godt indblik i den kvindelige menstruationscyklus.