Morgenkvalme: Årsager, bekymringer og behandlinger

I denne artikel kan du læse om følgende angående morgenkvalme:

 • Hvorfor kalder de det morgenkvalme når jeg har kvalme hele dagen lang?
 • Hvad er årsagen til kvalme og opkastning under graviditet?
  Er nogle gravide kvinder mere tilbøjelige end andre til at få morgenkvalme
 • Vil min kvalme påvirke min baby?
 • Hvis jeg ikke har morgenkvalme, betyder det så, at jeg er mere tilbøjelige til at abortere?
 • Hvad kan jeg gøre som hjælper?
 • Hvad med anti kvalme medicin?
 • Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan holde noget mad i mig?

Hvorfor kalder de det morgenkvalme når jeg føler kvalme hele dagen lang?

“Morgenkvalme” er misvisende. For nogle gravide kvinder, er symptomerne værre om morgenen og letter op i løbet af dagen. Men for mange kvinder, bliver kvalmen ved hele dagen. Intensiteten af symptomerne kan også variere fra kvinde til kvinde.

Den medicinske betegnelse for morgenkvalme er “kvalme og opkastning i graviditeten”. Op til tre fjerdedele af gravide kvinder har kvalme eller opkastning i første trimester, og omkring halvdelen har kun opkastning. Kvalmen starter normalt omkring 6 uger henne i graviditeten, men den kan også begynde så tidligt som ved 4 uger henne.

Omkring halvdelen af de kvinder, der får kvalme under graviditeten får fuldstændig lindring omkring 14 uger henne. For de fleste andre, tager det en måned mere eller deromkring for at morgenkvalmen letter op, selvom det kan vende tilbage senere og kommer og går under hele graviditeten. En lille procentdel af kvinder har symptomer som fortsætter helt (eller næsten), indtil fødslen.

Fordi morgenkvalme er en fælles ting for gravide kvinder – og forventes at vare “kun” et par måneder – betyder det ikke, at det ikke er en udfordring. Selv et mildt tilfælde af kvalme kan få dig ned med nakken, og anfald af kvalme og opkastning kan efterlade dig udmattet og elendig.

Hvad er årsagen til kvalme og opkastning under graviditet?

Ingen ved med sikkerhed, hvad der forårsager kvalme under graviditeten, men det er nok en kombination af de mange fysiske forandringer, som finder sted i din krop. Mulige årsager som kan nævnes:

Humant choriongonadotropin (hCG): Dette hormon stiger kraftigt i den tidlige graviditet. Ingen ved, hvordan hCG bidrager til kvalme, men det er en hovedmistænkt, fordi timingen er rigtig: Tendens til kvalme topper omkring samme tid som niveauet af hCG er højest. Hvad mere er, er forhold, som kvinder der har højere niveauer af hCG, som fx bærer tvillinger eller mere, er forbundet med højere risiko for kvalme og opkastning.

Østrogen: Et anden hormon, som stiger kraftigt tidligt i graviditeten. Derfor kan østrogen også være en mulig årsag (sammen med andre hormoner).

En forbedret lugtesans og følsomhed over for lugte: Det er ikke ualmindeligt, at en nyligt gravid kvinde fx kan føle sig overvældet af duften af en andesteg inde fra naboen.

Visse aromaer kan øjeblikkeligt udløse opkasts reflekser. (Nogle forskere mener, at dette kan være et resultat af højere niveauer af østrogen, men ingen ved det med sikkerhed.)

En følsom mave: Nogle kvinders mavetarmkanal er simpelthen mere følsom over for ændringer i den tidlige graviditet. Noget forskning tyder også på, at kvinder med en mave bakterie kaldet Helicobacter pylori er mere tilbøjelige til at have kvalme og opkastning i starten af graviditeten.

Stress: Nogle forskere har foreslået, at visse kvinder psykologisk er disponeret for at have kvalme og opkastning under graviditet som en unormal reaktion på stress. Men der er ingen afgørende beviser der støtter denne teori. (Selvfølgelig, hvis du har konstant kvalme eller kaster meget op, kan du helt sikkert godt begynde at føle sig mere stresset!)

Er nogle gravide kvinder mere tilbøjelige end andre til at føle sig utilpasse?

Du er mere tilbøjelige til at have kvalme eller opkastning under din graviditet, hvis nogen af følgende ting gælder:

Du er gravid med tvillinger eller mere. Dette kan være fra de højere niveauer af hCG, østrogen eller andre hormoner i dit system. På den anden side, er det ikke en endelig ting – nogle kvinder bærer tvillinger og har ringe eller slet ingen kvalme.

Du havde kvalme og opkastning i en tidligere graviditet

Du har en historie med kvalme eller opkastning som en bivirkning af at tage p-piller. Dette er sandsynligvis relateret til din krops reaktion på østrogen.

Du får let køresyge.

Du har en genetisk disposition til morgenkvalme under graviditeten. Hvis din mor eller søstre havde morgenkvalme under deres graviditet, er der en større chance for, at du også vil få det.

Du har tidligere lidt af migræne.

Du bærer en pige. Flere undersøgelser har vist, at omkring 55 procent af kvinder med svær kvalme og opkastning i første trimester føder en pige.

Vil min kvalme påvirke min baby?

Mild til moderat kvalme og lejlighedsvis opkastning pga morgenkvalme vil ikke true dit barns velbefindende. Hvis du ikke kan få meget mad klemt ned i første trimester, er det normalt ikke et problem, så længe du er i stand til at blive hydreret. I de fleste tilfælde vil din appetit vende tilbage igen, og du vil begynde at tage på.

Hvis kvalmen holder dig fra at spise en varieret kost, så sørg for at du får de næringsstoffer, du har brug for, ved at tage en prenatal vitamin.

Alvorlig og langvarig opkastning er blevet forbundet med en større risiko for, for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, og nyfødte, som er små for deres gestationsalder. Men en stor undersøgelse af kvinder, der blev indlagt med svær opkastning fandt, at de, der var i stand til at tage mindst 8 kilo på i løbet af deres graviditet, ikke havde værre resultater end andre kvinder.

Hvis jeg ikke har morgenkvalme, betyder det så, at jeg er mere tilbøjelige til at abortere?

Ikke nødvendigvis. Det er rigtigt, at en række undersøgelser har vist, at kvinder, der aborterer er mindre tilbøjelige til at have haft kvalme. (Hvis dit barn eller din moderkage ikke udviklede sig ordentligt, ville du have haft lavere niveauer af graviditets hormoner i dit system.)

Men der er masser af kvinder med helt normale graviditeter, der har ingen eller kun lidt kvalme i løbet af deres første trimester. Tænk dig selv heldig og ikke bekymre dig, hvis du ikke lider!

Hvad kan jeg gøre, som hjælper mod kvalmen?

Hvis du har et mildt tilfælde af kvalme og opkastning, kan nogle relativt simple foranstaltninger være nok til at hjælpe. (Hvis ikke, kan sikre og effektive medikamenter hjælpe maven.) Mange af de følgende forslag er ikke understøttet af konkrete beviser, men fødselslæger og jordemødre vil almindeligvis anbefale dem, og mange kvinder sværger til dem.

Spis små, hyppige måltider og snacks hele dagen, så din mave aldrig er tom. Fødevarer der indeholder mange proteiner og komplekse kulhydrater kan være særligt nyttige. Uanset hvad du spiser, så spis det langsomt.

Undgå at ligge ned efter at have spist (især på din venstre side), fordi det kan bremse fordøjelsen.

Hav simple snacks, såsom kiks, ved din seng. Når du vågner op, så nip til et par kiks og derefter hvil dig i 20 til 30 minutter, før du står op. Snacking af kiks kan også hjælpe til at du føler dig bedre, hvis du vågner op med kvalme midt om natten.

Start langsomt op om morgenen – sid på sengen i et par minutter i stedet for at hoppe op.

Prøv at undgå fødevarer og lugte, der udløser din kvalme. Hvis det er næsten alt som giver dig kvalme, er det okay at spise de få ting, der appellerer til dig i denne del af din graviditet, selv om de ikke hører til en perfekt afbalanceret kost.

Prøv at spise mad koldt eller ved stuetemperatur, fordi fødevarer har tendens til at have en stærkere aroma, når det er varmt.
Undgå fed mad, som tager længere tid at fordøje. Styr også udenom krydret, surt, og stegt mad, som kan irritere dit fordøjelsessystem. Det kan bidrage, at holde sig til kedelig mad.

Børst dine tænder og skyl munden efter du har spist. Prøv at drik væske mellem måltiderne. Du kan finde kolde, kulsyreholdige drikkevarer nemmest at holde nede. (Nogle kvinder kan også finde sure drikkevarer, såsom limonade, lettere at håndtere.) Hvis du har kastet meget op, så prøv en sportsdrik, der indeholder glucose, salt, og kalium for at erstatte tabte elektrolytter.
(Farven på din urin viser, om du får nok væske: Den skal være klar eller lysegul. Hvis den er mørk gul, er det et tegn på, du har brug for mere at drikke..)

Drik ikke så meget på én gang, at din mave føles fuld, fordi det så vil gøre dig mindre sulten efter mad. En god strategi er at sippe til væske i løbet af dagen. Prøv at bruge et sugerør hvis nipning ikke går så godt.

Vær opmærksom på ikke-spiselige trickere: I varme eller indelukkede rum, kan lugten af tunge parfumer, en køretur, eller endda visse visuelle stimuli, såsom flimrende lys, udløse din kvalme.

Få frisk luft. Gå en tur eller åben et vindue. Det kan nogengange lette din kvalme.

Kvalme kan blive værre, hvis du er træt, så giv dig selv tid til at slappe af og tage lur, når du kan. Se en tv-udsendelse (helst ikke en om mad!) Eller et besøg af en ven kan hjælpe med at lindre stress og fjerne dit fokus og ubehag.

Prøv hypnose. Selvom der ikke er nogen endelig beviser for, at det hjælper mod morgenkvalme, har det vist sig at være effektivt i bekæmpelsen af kvalme under kemoterapi.

Prøv at tage dine prænatal vitaminer med mad eller lige før sengetid. Du kan også prøve at spørge din læge, om du kan skifte til en prænatal vitamin med en lav dosis af jern eller ingen jern i første trimester, fordi dette mineral kan være svært for fordøjelsessystem. Hvis prænatal vitamin stadig giver dig kvalme, spørg om du kan stoppe med at tage det, indtil din kvalmen bliver bedre, men spørg din læge om at tage et folinsyre supplement til at reducere risikoen for neuralrørsdefekter.

Prøv ingefær, et alternativt middel som menes at bilægge maven og lindre kvalme og svimmelhed. Se om du kan finde ginger ale lavet med ægte ingefær. (De fleste supermarkeds ginger ale er ikke.) – se evt forskellige Ingefær produkter fra HelseBixen.dk Riv noget frisk ingefær i varmt vand og lav din egen ingefær te, eller prøv ingefær slik eller krystalliseret ingefær.
Pulveriseret ingefær i kapsler kan også give en vis lettelse.

Desværre, er der ingen måde at være sikker på, hvor meget af den aktive ingrediens, du får i disse ingefær kosttilskud, så tal med din læge, før du tager dem. (Som med mange andre ting, som er nyttige i små mængder, er virkningerne af megadoser ofte ukendte.)

Nogle kvinder finder lettelse ved at nippe til pebermynte te eller spise pebermynte slik, især efter at have spist.

Prøv en akupressur band, et blødt bomulds armbånd, der er solgt til købmænd. Når du sætter det på er der så en lille plast knap som skubber mod et akupressur punkt på undersiden af håndleddet. Denne enkle og billig løsning er egentligt designet til at hjælpe mod søsyge, men har hjulpet nogle gravide kvinder gennem morgenkvalme.

Overvej at se en akupunktør, der har erfaring i at behandle kvalme under graviditet.

Eksperimentér med aromaterapi. Nogle kvinder finder dufte såsom citron, mynte, eller orange nyttige mod morgenkvalme i graviditeten. Du kan bruge en diffuser til at dispensere en æterisk olie, eller du kan tage en dråbe eller to af en essentiel olie på et lille stykke klæde som du kan lugte til, når du begynder at føle dig utilpas. (Æteriske olier er meget stærk, så brug kun en eller to dråber.) Læs mere om æteriske olier

Hvad med anti kvalme medicin?

Hvis du ikke har været i stand til at finde lindring fra din kvalme, så snak med din læge om medicin. Der er ingen grund til at fortsætte med at lide, og vente for længe med at tage passende medicin. Vitamin B6 og enden kvalme medicin, anses for sikker og effektiv under graviditet.

Selvom det ikke vil hjælpe dig nu, men hvis du planlægger at blive gravid igen, så sørg for at tage en multivitaminpille på tidspunktet for undfangelsen og i den tidlige graviditet. Det kan hjælpe med at forhindre alvorlig morgenkvalme, men ingen ved hvorfor.

Hvad hvis jeg kan bare ikke kan holde noget mad i mig?

Hvis din kvalme og opkastning er så alvorlig, at du ikke kan holde noget mad i dig, herunder vand, juice, mad, prænatal vitaminer, eller medicin, har du sandsynligvis en tilstand kaldet svær morgenkvalme. Hvis din situation er, svær morgenkvalme, vil din læge sandsynligvis kontrollere dig inde på hospitalet og behandle dig med IV væsker og medicin.

Tal med din læge eller jordemoder, hvis:

 • Du taber dig 2 kilo eller mere.
 • Du udvikler kvalme og opkastning efter din niende uge af graviditeten.
 • Du har kvalme og opkastning i din femte måned af graviditeten.
 • Du kaster blod op.
 • Du føler dig svimmel, når du står.
 • Du har tegn på dehydrering, såsom mørk-farvet urin eller sjælden vandladning.
 • Du har mavesmerter, feber, hovedpine, eller hævelse i den forreste del af halsen.

Leave a Reply