Pletblødning under graviditet

Er pletblødning under graviditet normalt? I denne artikel bliver følgende spørgsmål besvaret

  • Hvad er pletblødning, og er det normalt i graviditeten?
  • Hvad er den mest sandsynlige årsag til pletblødninger mens jeg er gravid?
  • Hvad kan forårsage pletblødning?
  • Hvad er de mere alvorlige årsager til pletblødning i graviditeten?
  • Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bemærker vaginal blødning?

Hvad er pletblødning, og er det normalt mens jeg er gravid?

pletblødninger under graviditet

Pletblødninger er milde blødninger fra skeden. Det kan ligne menstruationsblod, men meget lettere. Farven af blodet kan være alt fra rød til brun.

I de første uger af graviditeten, er små pletblødninger eller blødning fra skeden meget almindeligt. Så mange, som en ud af fem, har sådanne blødninger under deres graviditet, i første trimester.

Du er lidt mere tilbøjelige til at få pletblødninger, hvis du er blevet gravid ved hjælp af fertilitetsbehandling. Hvis to embryoner blev sat ind i din livmoder, kan man stoppe udviklingen (en forsvindende tvilling). Dette kan udløse nogle blødninger.

Nogle gange kan pletblødning dog, være et tegn på noget mere alvorligt, såsom abort. Det er derfor, det er altid bedst at blive kontrolleret af en læge.

Prøv gravid yoga under din graviditet

Hvad er den mest sandsynlige årsag til pletblødninger i graviditeten?

I begyndelsen af graviditeten er pletblødninger ofte harmløse. Det kommer som regel på omkring samme tid som din menstruation skulle have været der, og de kan vare en dag eller to.

Selvom eksperterne ikke er sikre på, hvorfor disse blødninger kommer, kan det skyldes:
Hormonerne, som styrer din menstruationscyklus udløser blødningen.
Det befrugtede æg indlejres i din livmodervæg, hvilket forårsager blødning.

Hvad kan forårsage andre lette blødninger fra skeden?

Der kan være andre ting foregår inde i din krop, som har forårsaget en blødning.

  • Irritationer i din livmoderhals.
  • Graviditets hormoner kan ændre overfladen af livmoderhalsen, hvilket gør det mere sandsynligt, at du bløder efter eksempelvis sex.
  • En lille harmløs vækst på din livmoderhals (cervikal polyp).
  • En cervikal eller vaginal infektion.
  • En arvelig sygdom, såsom Von Willebrands sygdom, hvilket gør det sværere for blodet til at koagulere.

Alvorlige årsager til pletblødninger under graviditet?

Desværre, kan blødning tidligt i graviditeten, være et tegn på en abort eller en graviditet uden for livmoderen. I begge tilfælde, vil du normalt også få mave eller bækkensmerter og kramper.

Tidlig abort sker typisk, når en baby ikke udvikles ordentligt, og blødningen bliver tungere. Tidlig abort er en hjerteskærende begivenhed, men det er ret almindeligt. Nogle kvinder har endda en abort før de indser at de er gravide. De tror bare det er en almindelig menstruation.

En graviditet uden for livmoderen sker, når det befrugtede æg sætter sig uden for din livmoder. Den blødning kan fortsætte, og være mørk og våd i udseende. En graviditet uden for livmoderen kan gøre dig alvorligt syg, så det skal fjernes hurtigt.

En mere usædvanlig årsag til blødning er en molær graviditet, som kun berører omkring en ud af 700 graviditeter. Det sker, når embryonet ikke udvikler sig ordentligt. En molær graviditet skal fjernes så hurtigt som muligt.

Et slag i maven efter et fald, kan også udløse blødning fra skeden.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bemærker blødning fra underliver?

Ring til en læge, jordemoder eller hospitalet, selvom blødningen til sidst stopper. Det kan være nødvendigt at komme på hospitalet til yderligere undersøgelse.

Din læge kan forsigtigt undersøge dit underliv, eller kan råde dig til at få en ultralydsscanning. En scanning kan udelukke en graviditet uden for livmoderen, og kontrollere, at dit barn er ok.

Din læge ønsker måske at lave et par rutineundersøgelser. Blod eller urinprøver kan tjekke din graviditets hormon niveauer.
.
Vil mit barn være sikkert?

Dit barn vil sandsynligvis have det fint, da pletblødning og milde blødninger fra underlivet ofte harmløse når man er gravid. Mange graviditeter fortsætter trods tidlige blødningsproblemer.

Hvis blødningen signalerede en abort, ville du udvikle mave kramper og blødningen bliver stærkere. Pletblødning når man er gravid stopper normalt på egen hånd.

Hvis du har pletblødning eller andre blødninger fra underlivet og er gravid, så tal med din læge eller jordemoder. Bare for at sikre, at du ikke har andre symptomer, der kan signalere et problem.

Prøv at forblive positiv. Pletblødninger gravid er oftest mere bekymrende end reelt faretruende.

Leave a Reply