14 tegn på graviditet

tegn på graviditet
Ikke sikker på, om du er gravid? Her er nogle af de mest almindelige tegn på graviditet. Så læs her, og se om det er tid til en graviditetstest.

Tegn på graviditet

1. Hævede og ømme bryster: Ømhed eller prikken i brysterne er et af de almindeligste tegn på graviditet. Tidligt i graviditeten ændre brysterne form, idet de forbereder sig på at producere mælk. Brysterne kan blive meget følsomme, de første par måneder af graviditeten. Ikke alle kvinder oplever disse ændringer, især ikke, hvis de har været på p-piller.
ømme bryster graviditet

2. Mørkfarvning af området rundt om brystvorterne (areolas) sker for mange kvinder, på grund af hormoner. Cirklerne omkring brystvorterne udvider sig og bliver mørkere under graviditeten. Dette sker, fordi kroppen forbereder sig på amning.

3. Hyppige vandladninger eller forstoppelse: Når du er gravid, presser din livmoder direkte på blæren, det kan føre til mere hyppige vandladninger. De nye trykændringer, også på tarmene, kan også forårsage forstoppelse. Selvfølgelig, des mere en baby vokser, desto mere presser livmoderen mod blæren og andre organer.

4. Træthed: Mange kvinder føler sig meget trætte tidligt i graviditeten (det kræver masser af energi, at lave en baby!). Faktisk er træthed ofte et af de allerførste tegn på graviditet. Hvis du er gravid, er chancerne gode for, at du vil føle dig mindre træt omkring uge 12, når moderkagen er fuldt dannet.

5. Kvalme: Kvalme er en af de mest almindelige symptomer på graviditet. Det er forårsaget af en stigning i hormon niveauet (omkring 80 procent af kvinder oplever “morgenkvalme” i de første 3 måneder af graviditeten). For mange er denne kvalme ikke nødvendigvis begrænset lige til om morgenen. Nogle føler det hele dagen.

5. Følsomhed overfor lugte: Mange kvinder har en øget lugtesans under graviditet. Dette tegn, er også et af de allermest almindelige, på at du muligvis er gravid. Nogle forskere har spekuleret på, at det kan være med til at beskytte kvinder mod at spise usund eller fordærvet mad, og dermed beskytte barnet fra skadelige giftstoffer.

7. Forhøjet basal kropstemperatur: Hvis du holdt øje med din basale kropstemperatur, er et positivt tegn på graviditet, en stigning på omkring en 0,2 grad, der varer mere end to uger. En kortere stigning på et par dage indikerer ægløsning.

8. Udebleven menstruation: Det mest åbenlyse tegn på graviditet, er en udebleven menstruation. Men en udebleven menstruation betyder ikke altid, at en baby er på vej. Stress, kost eller andre faktorer kan også være de skyldige. Så det er bedst at blive testet, for at være sikker.

Mindre almindelige tegn på graviditet

9. Underlige madvander / cravings: Organerne hos gravide arbejder hårdt på at få fostret til at vokse, og du har brug for omkring 300 kalorier ekstra om dagen. Nogle kvinder får en trang til mad, de aldrig normalt ville drømme om at spise, mens andre blot føler sig sultne hele dagen lang.

10. Hovedpine: Hyppigheden af hovedpine, kan øges under graviditet. Mange kvinder, der får hormonel migræne hovedpine, synes de får flere af dem, især tidligt i graviditeten. Nogle mennesker har dog den modsatte erfaring.

11. Humørsvingninger: Mange kvinder oplever følelsesmæssige humørsvingninger hele graviditeten. Det er naturligt at gå gennem en række forskellige følelser, da hormoner justeres, og kroppen ændrer sig.

12. Svimmelhed: kombineret med at hjertet slår hurtigere, for at pumpe mere blod gennem kroppen, kan blodtrykket falde lidt tidligt i graviditeten. Som et resultat, oplever mange kvinder, perioder med svimmelhed.

13. Metallisk smag i munden: Nogle kvinder klager over en metallisk smag i munden under graviditeten. Mens der ikke er nogen videnskabelig forklaring på dette symptom, men for nogle kan det vare under hele deres graviditet.

14. livagtige drømme. Drømme under graviditeten er ofte intensivere. Så hvis du drømmer mere dramatisk, kan det være et tegn på graviditet. (Tak dine hormoner for dette symptom!)

Har du andre uforklarlige symptomer på graviditet?

Der er muligvis andre tegn på graviditet, som ikke er med her. Hvis du tror du muligvis er gravid, eller er usikker på dine symptomer, kan man altid tage en graviditetstest. På den måde, kan man mere sikkert fastslå, om man er gravid. Den sikreste måde til det, er at besøge sin læge. Hen kender helt sikkert alle de tegn på graviditet, som nu engang findes.

Leave a Reply