Udebleven menstruation

udebleven menstruation

Hvis man har en udebleven menstruation, er det nemt at springe til konklusioner. Hvis du forsøger at blive gravid, kan du føle spænding og næsten få en følelse af at være gravid. Hvis du ikke er, kan du føle frygt eller skuffelse, for ikke at nævne total forvirring. Især, hvis du ved, at du på ingen måde kan være gravid. Faktum er, at selvom de fleste mennesker automatisk tænker på graviditet, når en menstruation er udeblevet, kan det sagtens have nogle forskellige årsager. Her er en liste over de mest almindelige årsager til en udebleven menstruation.

Årsager til udebleven menstruation

GRAVIDITET
Den mest oplagte grund til en udebleven menstruation, er selvfølgelig, at du kan være gravid. Tidlige graviditets symptomer som mavekramper, oppustethed og ømme bryster svare til, hvad du kan opleve i dagene før en menstruation. Så kan det være svært at sige, om din menstruation er forsinket, udebleven, eller du er gravid. Hvis din menstruation er forsinket, og du har haft ubeskyttet sex, tag en hjemme graviditetstest. En uge efter den dato, du forventede din menstruation, giver de mest nøjagtige resultater.

STRESS
Stress kan have en række ubehagelige virkninger som, hovedpine, vægtøgning, acne og andre hud problemer – men det kan også påvirke din menstruationscyklus. Når du er under fysisk eller følelsesmæssig stress, producerer din krop stresshormonerne adrenalin og kortisol. Forhøjede niveauer tvinger hjernen til at afgøre, hvilke kropslige funktioner er afgørende og essentielle indtil de stressende omstændigheder er overstået. Ting som blodtilførslen til muskler og ilt til lunger er strengt nødvendige, mens andre ting som fordøjelse og det reproduktive system, kan stoppe midlertidigt i ekstreme tilfælde. Når den menstruationscyklussen er forsinket, så kan din menstruation udeblive.

SYGDOM
Tænk tilbage på den tid, du burde have ægløsning. Hvis du var syg, hvad enten det var med en simpel forkølelse eller noget mere alvorligt, kan stress være skyld i ovennævnte. Så kan ægløsningen være forsinket eller udeblevet. Det betyder, at din menstruation også kan være forsinket eller udebleven. Hvis sygdom var årsag til udebleven menstruation, vil den sandsynligvis vende tilbage til din almindelige cyklus måneden efter.

VÆGT
Din vægt kan påvirke din hypothalamus, en kirtel i hjernen ansvarlig for at regulere forskellige processer i kroppen – herunder din menstruationscyklus. Extreme vægttab, lavt kalorieindtag eller er du meget undervægtig, så vil din krop ikke frigive østrogen, som er nødvendig for at opbygge slimhinden i livmoderen. Det samme sker med spiseforstyrrelser såsom bulimi og anoreksi, som også forårsager østrogen niveauer til at falde kraftigt. På den anden side, kan overvægt eller en kraftig vægtøgning, få din krop til at producere for meget østrogen. Denne overbelastning kan få dig til at gå i måneder uden ægløsning eller simpelthen forårsage at livmoderslimhinden vokser for meget og bliver ustabil. Det resulterer i kraftige, uregelmæssige menstruationer.

OVERFREVEN MOTION
Selvfølgelig er motion godt for dig. Men når du overdriver det (og muligvis også begrænser kalorieindtaget for at tabe sig), producerer din krop ikke nok østrogen til at fuldføre menstruationscyklussen. Nogle kvinder – såsom balletdansere, gymnaster og professionelle atleter – er i større risiko for amenoré (udebleven menstruation for tre eller flere måneder i træk). Men du behøver ikke at være en professionel idrætsudøver for at det kan give anledning til en udebleven menstruation. Overdrevent arbejde, uden indtagelse af nok kalorier kan forårsage forstyrrelser. Nogle tegn på, at du overdriver kan omfatte ekstrem eller hurtigt vægttab; nedsat fysisk ydeevne; eller tvinge dig selv til at udføre arbejde / motion på trods af en skade, sygdom eller hårdt vejr. Stop lidt op og få tingene tilbage på sporet.

ÆNDRING I DINE VANER
Tro det eller ej, at ændre vaner – for eksempel arbejde på nathold i stedet for dage eller omvendt, eller rejser på tværs af landet – kan ødelægge din krops biologiske ur, som regulerer dine hormoner (herunder dem ansvarlige for din menstruation). Nogle gange resulterer dette i en udebleven eller forsinket menstruation. Den bør dog vende tilbage, når din krop vænner sig til ændringen eller din tidsplan går tilbage til normal.

AMNING
Hvis du ammer får du ikke din menstruation i et stykke tid, da prolactin – det hormon, som er ansvarlig for produktionen modermælk – også undertrykker ægløsningen. Mange mødre har ikke en menstruation i måneder (eller overhovedet), mens de ammer. Men manglen på en menstruation betyder ikke, du kan ikke blive gravid. Husk, ægløsning sker før du får din menstruation. Det er muligt for dig at få ægløsning og derefter blive gravid, før du nogensinde får din menstruation igen. Din menstruation vender normalt vis tilbage inden for omkring seks til otte uger efter du stopper med at amme dit barn. Hvis du har haft udebleven menstruation i tre måneder efter du er stoppet med amning, så tal med din læge.

MEDICIN
Den nok mest almindelige medicin, som forårsager udeblevne menstruationer, er prævention. Hormonelle præventionsmidler såsom p-piller arbejde ved at stoppe kroppen fra at få ægløsning – og ingen ægløsning betyder ingen periode. Men hvad med det månedlige blødning du har, mens du bruger denne prævention? Hvad du virkelig oplever, er blødning, en “falsk” menstruation forårsaget af faldet i hormoner. Nogle gange kan prævention undertrykke de hormoner så meget, at du har meget mild blødning, eller ingen menstruation overhovedet. Nogle piller er endda designet til at stoppe din menstruation i længere tid (tre måneder eller mere).

Nødprævention såsom fortrydelsespiller, kan også påvirke din ægløsning (eller stoppe den helt). Så, hvis du har taget det for nylig, kan du opleve en forsinket eller udebleven menstruation.

Nogle andre medikamenter, der kan forårsage en forsinket eller udebleven menstruation er antidepressiv medicin, nogle antipsykotika, corticosteroider og kemoterapi.

Hvis du for nylig er stoppet med p-piller i håb om at blive gravid, kan du opleve, at det kan tage en måned for at din cyklus regulerer sig selv – Så kan det betyde en udebleven menstruation, fordi din krop forsøger at komme tilbage på sporet.

HORMONEL UBALANCE
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand, hvor de kvindelige kønshormoner er ude af balance. Det kan forårsage cyster på æggestokkene og forhindre ægløsning i at opstå regelmæssigt. Ud over mistede eller uregelmæssige menstruationer, kan PCOS også forårsage hårvækst, akne, vægtstigning og muligvis infertilitet. Din læge kan tage en blodprøve for at tjekke din hormon niveauer, hvis du tror PCOS kan være årsagen til dine menstruationsproblemer. Hvis PCOS er årsagen, kan din læge anbefale prævention til at regulere dine menstruationer.

Thyroideaforstyrrelser
Når skjoldbruskkirtlen, kirtlen ansvarlig for kroppens stofskifte, ikke fungerer korrekt, kan det forårsage unormale menstruationer. En overaktiv skjoldbruskkirtel (kaldet hyperthyroidisme), kan medføre menstruationer til at være lettere og mindre hyppige; yderligere symptomer omfatter vægttab, hurtig hjertebanken, øget svedtendens og søvnbesvær. En underaktiv skjoldbruskkirtlen (kaldet hypothyroidisme) kan også forårsage menstruationer i at være mindre hyppige, men kraftigere; Det kan også forårsage vægtøgning, træthed, tør hud og hårtab. En blodprøve kan  afgøre, om du har problemer med skjoldbruskkirtlen.

Overgangsalderen
Den gennemsnitlige alder for overgangsalderen er 51. Alt fra to til otte år før overgangsalderen, oplever kvinder, hvad der er kendt som perimenopause, den periode, hvor kroppen gradvist frigiver mindre østrogen og bevæger sig mod overgangsalderen. I løbet af denne tid, er det ikke ualmindeligt at have ændringer i menstruationscyklussen – menstruationer kan udeblive mere eller mindre hyppigt, være kortere eller længere, eller være mildere eller kraftigere. Men du vil sandsynligvis også opleve hedeture og nattesved, vanskeligheder med at sove, vaginal tørhed og humørsvingninger. Hvis du er bekymret for dine symptomer, kan din læge tjekke din hormon niveauer med en blodprøve.

Drag ikke hurtige konklusioner pga en udebleven menstruation

Selvom en udebleven menstruation kan være følelsesmæssig hård, så prøv ikke at springe til konklusioner, indtil du finder ud af, hvad der virkelig foregår. Et besøg hos din læge kan hjælpe med at lokalisere årsagen til en udebleven menstruation, og hvis du ikke er gravid, hjælpe med at få tingene tilbage på sporet.

Leave a Reply