Bækkensmerter / halebenssmerter / symfysesmerter

Bækkensmerter hos gravide og bækkensmerter efter fødslen

Bækkensmerter

Bækkensmerter i relation til graviditet og fødsel er hyppigt forekomne.

En individuel vurdering kan i det fleste tilfælde afdække årsagen til smerterne og hvordan der bedst tages hånd om problematikken. Omend der oftest er flere faktorer i spil, hvorfor der kræves en bred og helhedsorienteret tilgang.

Klinikkens fysioterapeuter er alle specialiserede i at undersøge, vejlede og behandle smerter relateret til bækken, halebenssmerter og symfysesmerter. Både under graviditet og efter fødslen.

Se mere under Bækkensmerter under graviditet

Symfysesmerter - specialiseret fysioterapi til bækkensmerter.

Symfysesmerter

Symfysesmerter er smerter, stammende fra leddet forrest i bækkenet, der hvor kønsbenene mødes (se billede). ⁠

Symfysesmerter ses hyppigst i relation til graviditet og efter fødslen. ⁠

De fleste symfysesmerter, der opleves i forbindelse med graviditeten, forsvinder heldigvis oftest efter fødslen, når belastningen på bækkenet, væske og hormonerne aftager i kroppen. ⁠

Ganske få kvinde oplever symfysesmerter, der varer ved efter fødslen. Det betyder på ingen måde at det er noget man skal døje med resten af livet, og ej heller, at det er noget man bare skal leve med. ⁠

Symfysesmerter kan opstå at flere årsager.

Smertesystemet kan ændre sig når man er gravid, hvor nervesystem kan blive mere følsomt over for smerter. ⁠Der sker et naturligt større pres på bækkenet under graviditeten. ⁠

Relaxinen i kroppen får vævet og leddene til at blive mere elastiske. Der er dog ikke påvist nogen sammenhæng mellem symfysesmerter eller bækkensmerter i det hele taget og mængden af relaxin i kroppen. ⁠Overbelastning / irritation af led og muskler i området, særligt ved asymmetriske og skæve vrid. ⁠

Har man symfysesmerter, både under og efter graviditet, kan man forsøge at mindske belastningerne på leddet, som gør ondt. Det er dog vigtigt at man ikke af den årsag, stopper med at bevæge sig, men i stedet lytter mere til kroppen og de situationer, der provokerer smerterne.⁠ For nogle vil det betyde at man skal være opmærksom på belastninger, der vrider i leddet på forsiden. ⁠

  • Symfysesmerter er som alle andre smerter enormt individuelle - og derfor er det vigtigste, at du finder ud af, hvad der fungerer godt for dig. Her er nogle generelle råd, som forhåbentlig kan virke for dig: 

    1. Observer, men ignorer ikke dine smerter i symfyseleddet under graviditeten. 

    2. Find ud af, hvilke stillinger og bevægelser, der gør dine smerter værre, og prøv helt at undgå eller at begrænse dem. Hvis du har ondt, når du går, kan du måske cykle. Har du ondt, når du sidder i skrædderstilling? Så vælg en anden stilling at sidde i. 

    3. Find nogle tidspunkter på dagen, hvor du aflaster kroppen og leddet. Læg dig ned eller sæt dig på en måde, som er behagelig for dig. Det kan for eksempel være 4 gange 5-10 minutter, hvor du ligger dig på siden med en pude mellem knæene. 

    4. Gør det ondt, når du laver vrid i din hofte eller dit bækken? Så forsøg at minimere vrid.  

    5. Brug en større pude mellem knæene om natten. En ammepude eller graviditetspude kan fungere godt. 

    6. Brug et glidestykke eller f.eks. satinundertøj om natten, så du nemmere kan vende dig i sengen. 

    7. For nogle kan et bækkenbælte fungere godt, lindre symptomerne og gøre mere bevægelse muligt. Nogle bælter er designet til at støtte ekstra om symfyseleddet. 

    8. Kom kulde (Eks denne hos momkind.dk ) på området, hvis du har lavet en bevægelse, der har givet varme, rødme og hævelse eller måske en dunkende, murrende fornemmelse. 

    9. Brug kroppen i det omfang, du kan, og som føles godt. 

    10. Træn musklerne i området omkring din core og dit bækken. Musklernes støtte til kropsstammen og til bækkenet er meget afgørende for, hvor stor en belastning, der er på symfyseleddet. 

    11. Styrk din bækkenbund, der skal stabilisere leddet indefra.

    12. Overvej massage på musklerne i området - det kan give både kortvarig og lidt længerevarende lindring. 

    13. Opsøg faglig vejledning og behandling hos en fagperson med speciale i symfysesmerter, f.eks. en fysioterapeut. 

    Hvis du har vedvarende smerter, så book en tid hos os. Her vil vi lave en individuel vurdering og vejledning. Evt kan tilbyde lindrende behandling.

Halebenssmerter

Halebenssmerter

Halebenssmerter er en hyppig gener i relation til graviditet og fødsel. Det opstår som oftest i forbindelse med et traume eller kan være muskulær betinget.

Halebenssmerter i relation til et traume, er ofte opstået ved direkte fald på halebenet.

I enkelte tilfælde kan der også ske traume på halebenet under en fødsel. Enkelte oplever også halebenssmerter, som er opstået uden kendt årsag.

I forbindelse med fødslen kan baby komme til at presse direkte på halebenet. Det kan forskubbe sig, og medføre en del gener i kraft af stivhed, ændrede muskulære forhold og smerter.

  • Efter traume oplever de fleste at smerterne er værst når de sidder direkte på halebenet, og lindring ved støttende puder under bagdelen, hvor direkte tryk på knoglen minimeres.

    Andre oplever smerter når de rejser sig eller bevæger sig, fx på gåture eller træning.

    Uanset om smerterne er til stede som følge af et traume eller anden årsag, kan det ifbm vedvarende smerter, give mening at få undersøgt området. Her bla. at få kigget på halebenets placering, om det har forskubbet sig og dets bevægelighed. Og ligeledes på andre strukturer i området, dvs alle de strukturer, der sidder forbundet til halebenet. Og dem er der faktisk en hel del af. Såvel korsbenet, ligamenter som muskler.

    Bækkenbundsmuskulaturen er en af de strukturer, der hæfter direkte på halebenet, og faktisk kan volde en del smertegener i området.

    I klinikken ser vi mange kvinder med halebenssmerter, og hvor årsagen netop findes i et forskubbet haleben, en overspændt bækkenbundsmuskel og andre strukturer i området, der er blevet irriteret/overbelastet ved den vedvarende spænding.

    Her kan afspænding/udspænding af bækkenbunden og musklerne omkring lindre. Både manuelt, samt ved øvelser og massage med ex. bold. Det er dog vigtigt at få afdækket årsagen til smerterne, for at forebygge at de kommer igen.

    Mange kvinder får nemlig ofte en overspændt bækkenbund. Det kan være fordi de bevidst eller ubevidst går rundt og kniber dagen lang, uden at give bækkenbunden de pauser den har brug for.

    Under graviditeten kan smerterne omkring halebenet være relateret til en overbelastning / irriteret bækkenbundsmuskulatur. Men ligeledes som følge af en opspændt over hyperton bækkenbund. En individuel tilgang kan være en god ide.

    Hvis du har vedvarende smerter, så book en tid hos os. Her vil vi lave en individuel vurdering og vejledning. Evt kan tilbyde lindrende behandling.