Fertilitetsfremmende Fysioterapi

NB: Book tiden så det passer med 1-2 dage efter sidste menstruation. Kontakt evt. Jannie på jannie@kvindekroppen.dk for at koordinere den optimale tid for dig.

Fertilitetsfremmende fysioterapi hos Klinik for Kvindekroppen

Fertilitetsfremmende fysioterapi

Vi tilbyder fertilitetsfremmende fysioterapi hos vores UroGynObs fysioterapeuter med specialiseret viden inden for fysioterapeutiske metoder på området, herunder Mojzisova-metoden og fysioterapeutisk vejledning af relevante områder.

Den fertilitetsfremmende indsats bygger gerne på en kombination af vejledning, der tager udgangspunkt i den enkelte kvinde (og mand), manuel terapi, arvævsbehandling, øvelsesterapi og laserterapi. På denne måde kan vi ved hjælp af fysioterapi øge kvindens chancer for at blive gravide.

Det er ikke hokus pokus, men er på mange måder basal fysioterapi, der støtter kroppen bedst muligt den fertilitetsfremmende proces, ud fra et dybdegående indblik i historikken omkring det, at blive gravid. Måske har man forsøgt i mange år, er i fertilitetsbehandling, eller måske ønsker man blot at optimere kroppens egne ressourcer, fx i forbindelse med arvæv i underlivet, efter kejsersnit eller i relation til smerter ved samleje med videre.

De manuelle behandlingsmetoder har til formål at optimere forholdene i dit underliv og omkring de reproduktive organer, det vil sige din livmoder, æggestokke og æggeledere, med henblik på at skabe gode forudsætninger for en graviditet.

Fertilitetsfremmende fysioterapi er en god kombination med IVF-behandling. Optimalt set kan man opstarte behandlingen 3 måneder forud for IVF-behandling. Behandlingerne ligger klassisk 1 gang i måneden og tilrettelægges, så det ligger forud for ægløsning.

  • I Danmark er hver 10. kvinde ufrivillig barnløs, eller får ikke det antal børn, som hun ønsker. Omkring 10-15% af kvinder og par, er infertile uden lægerne kan finde årsagen. 

    Mange kvinder oplever mistillid til kroppen, når det ikke lykkedes at blive gravid. 

    Infertilitet påvirker parforhold, arbejdsrelationer, venskaber og det grundlæggende i at være kvinde. 

    I Danmark er gennemsnitsalderen stigende for førstegangs gravide og Danmark er et at de lande, som har den højeste rate af IVF-behandlinger, blandt andet fordi det er muligt at få tilskud til behandlingen.

  • Infertilitet er komplekst og kan blandt andet påvirkes af følgende faktorer:

    • Alder

    • Kost

    • Motion

    • Stress

    • PCO

    • Endometriose

    • Underlivsoperationer

    • Infektioner fx blærebetændelse

    • Klamydia

    • Overaktiv bækkenbund

    • Fordøjelsesproblemer

    • Tidligere kejsersnit

    • Kemi

    • Stofskifteproblemer

    • Svingende cyklus

    Derfor er det vigtigt at få afdækket, hvordan den fysioterapeutiske behandling kan hjælpe dig, og hvornår det er andre behandlingstilbud, der skal iværksættes.

  • Den fysioterapeutiske behandling kan stå alene eller være et supplement til insemination og IVF-behandling. Venter du på medicinsk fertilitetsbehandling, kan du med fordel bruge ventetiden på at optimere din behandling.

    Fysioterapeutisk fertilitetsbehandling er en kombination af manuel behandling og træning. På klinikken bruger vi behandlingsmetoder fra Mojizovas, Mercier Therapy og osteopatiske teknikker, arvævsbehandling, laserterapi og træning. I nogle tilfælde kan der være problemer med bækkenbunden, samt ligamenter omkring livmoder. Derfor kan der ligeså være behov for at behandle vaginalt.

    Formålet med behandlingen er at give de reproduktive organer bevægelsesfrihed, så tilgangen af hormoner og blodforsyningen optimeres. 

    Hvis du vælger den fysioterapeutiske behandling, kan det tage omkring 3 måneder før du vil opleve ændringer i kroppens cyklus.Der er ingen bivirkninger ved behandlingen udover let ømhed 1-2 dage. 

    Book din første konsultation 1-2 dage efter din sidste menstruationsdag. 

    Hvis du ønsker at vide mere omkring fysioterapeutisk fertilitetsbehandling, kan det anbefales at læse bogen ”Fertilitet og fysioterapi” – af fysioterapeut Anne Marie Jensen. Bogen er understøttet af de studier, som foreligger på nuværende tidspunkt omkring fysioterapeutisk fertilitetsbehandling

  • Til mændene kan vi på det varmeste anbefale bogen Supersæd - En effektiv guide til mænd, der vil booste deres sæd, af Peter Humaidan.

    Beskrivelsen kan du se her: Omkring hvert 10. danske barn kommer til verden med hjælp fra lægerne, mens andre aldrig får de børn, de ønsker. Var manden mere opmærksom på sin sund­hed, ville flere børn blive undfanget – enten i dobbelt­sengen eller i fertilitetsklinikken, viser professor Peter Humaidans forskning og erfaringer. Som han siger: ”Vi taler alt for lidt om sæd. Sæden er tabu. I behandlingen har vi i mange år undervurderet sæden.”Det tager cirka tre måneder at skabe en sædcelle, så ændrer manden livsstil, påvirker det hurtigt sædceller­nes kvalitet. SUPERSÆD rummer derfor en tre-må­neders sædkur med fokus på blandt andet rygning, alkohol, kost, motion, overvægt – og at holde testik­lerne fri fra varme. For alle processer i kroppen, også reproduktion, gæl­der samme grundregel: Kroppen klarer det bedst, når den er sund.SUPERSÆD handler om mænds vigti­ge sundhed, fertilitet og trivsel, der skal i fokus – på hospitalerne, i familierne og hos den enkelte mand.

    Vi kan også behandle mænd med laserterapi.

  • Et kejsersnit er en større operation, hvor kirurgen skærer igennem 7 lag og helt ind til livmdoeren. Efter en operation som fx kejsersnit er arvævsdannelse en del af helingsprocessen.

    Studier har vist at op til 93% af operationer i maven giver adhærencer (arvæv). Det er langt fra alle som oplever at arvævet giver problemer.

    Arvæv er ofte ikke kun lokaliseret til selve arret, men også i det omkringliggende område – over, omkring og under fordi det omkringliggende væv, også bliver påvirket af selve ophelingsprocessen. Arvævsdannelsen, altså hvor meget arvæv vi danner er yderst individuelt. Nogle danner ganske lidt arvæv og andre oplever massiv stramhed og arvævsdannelse.

    Komplikationer ifm fødslen og infektion kan ydermere påvirke ophelingsprocessen og arvævsdannelsen. Arvæv kan give nedsat bevægelse af underlivsorganerne – livmoder, blære, tarm, stramhed, nedsat væske/blodflow samt smerter. Hvis livmoderen ikke kan bevæge sig frit, fx hvis det er vokset sammen med blæren eller tarmen kan det komme til at påvirke fertiliteten.

    Der er studier, der viser at det kan tage længere tid at blive gravid påny, hvis man har fået kejsersnit.

    Det er vigtig at slå fast, at det bestemt ikke gælder alle kejserinder. Langt de fleste oplever ikke gener eller fertilitetsmæssige udfordringer. En ny graviditet er også en yderst god arvævsbehandling, i og med at udvidelsen af maven er med til at strække godt på al væv maveregionen, også arvævet.

    Oplever man problemer med fertiliteten efter kejsersnit og har følelsen af, at der kan være udtalt arvævsdannelse i dybden, kan det være en god ide at få tjekket op på arvævet hos en fagperson med speciale i arvæv og fx fertilitetsfremmende fysioterapi.