Graviditet

Graviditet. Fysioterapi til gravide. Delte mavemuskler under graviditeten.

Specialiseret fysioterapi under graviditet

Ønsker du vejledning igennem din graviditet, så har vi speciale og stor erfaring inden for dette område.

Det kan være i forhold til smerter, delte mavemuskler, brok, bækken-, halebenssmerter-, symfyse- og lændesmerter eller andre problemstillinger.

Vi kan desuden vejlede i forhold seneskedehindebetændelse, carpaltunnelsyndron, varicer og ødem i kroppen.

Mange gravide har gavn af behandling i relation til ischiassmerter, spændinger i ballerne, ligamentsmerter eller følelsen af, at der mangler plads i og omkring maven.

Vejledningen af den gravide krop vil bero på en individuel vurdering med udgangspunkt i de gener eller overvejelser, der er været årsag til henvendelsen.

Måske ønsker du at holde dig aktiv gennem hele graviditeten, men er i tvivl om hvordan. Måske oplever du gener, som begrænser dig i den aktivitet eller bevægelser, du gerne vil kunne udføre eller deltage i.

Mange oplever svaghed i bækkenbunden under graviditeten. Vi ved, at bækkenbundstræning, der opstartes tidligt i graviditeten, kan forebygge inkontinens efter fødslen. Vi ved også at bækkenbunden og musklerne i underlivet er vigtig for den interne stabilitet i bækkenet. Ikke alle gravide ved hvordan man aktiverer bækkenbunden godt og det kan derfor give mening at modtage vejledning i optimal bækkenbundsaktivering.

At være aktiv under sin graviditet, samt aktivere kernemuskler og bindevæv, kan være med til at forebygge udtalt rectus diastase efter fødslen.

Vores behandling kan bestå af vejledning, smertelindring, forebyggelse, instruktion i relevante øvelser suppleret med manuel behandling. Mange gravide oplever stor lindring ved manuel behandling omkring kropsstammen og bækkenet. Det kan øge følelsen af at kunne bevæge sig bedre og trække vejret mere frit.

Vi kan desuden vejlede i fødselsforeberedende behandling. At arbejde med at skabe plads til baby i maven og at lære hvordan man skaber øget bevægelighed og giver slip i kroppen op mod fødslen.

Det tyder på at massage af mellemkødet op mod fødslen kan have en gavnlig effekt på fødselsbristninger /-rifter. Ønsker man vejledning til dette, er man velkommen til at booke en tid.

Vi vil selvfølgelig også give kompetent vejledning i hvordan man bedst muligt hjælper kroppen nænsomt igang efter graviditeten.



Bækkenbundstræning og knibeøvelser under graviditeten

Bækkenbundstræning, de såkaldte knibeøvelser, er ikke kun forbeholdt kvinder, der HAR født.

I det øjeblik graviditeten melder sig, vil belastningen på kropsstammen forøges. Hormonpåvirkningen giver øget elasticitet i al kroppens væv, herunder led, sene- og bindevæv, samt muskulatur. Særligt bækkenet er påvirket.

Tyngdepåvirkningen af den voksende baby i maven, vil øge belastningen nederst i vores bund. Her sidder vores bækkenbundsmuskel, der stabiliserer vores bækkenknogler fra indersiden og holder sammen på vores organer og strukturer i bunden af bækkenet.

Musklerne i hele kroppen, men særligt i og omkring bækkenet, har behov for at blive stærkere, så de bedre kan stabilisere, holde og bevæge kroppen under graviditeten, i takt med den stigende belastning.

Knibeøvelser, der opstartes under graviditeten, forebygger inkontinens efter fødslen. Det er derfor vigtigt, at have fokus på bækkenbunden allerede under graviditetens begyndelse.

Bækkenbunden spiller både en afgørende stabiliserende rolle i vores bækken under hele graviditeten.

Studier peger ligeledes på, at bækkenbundstræning, der opstartes før fødslen, giver langt bedre mulighed for at finde, aktivere og styrke bækkenbundsmusklen efter fødslen. Altså træning på bækkenbunden (knibeøvelse) under graviditeten forebygger inkontinens efter fødslen. Også selvom man føder ved kejsersnit.

Knibeøvelserne bør startes tidligt og helst før tredje trimester

Når graviditeten går ind i tredje trimester, er belastningen/trykket ned på bækkenbunden ganske stort.

Nerveforbindelsen er påvirket, og det kan derfor være sværere at træne musklen stærkere. Det giver fortsat god mening, at have fokus på at aktivere musklen og stimulere kontakten til den, sent i graviditeten.