- Faglig blog -

Mavetræning efter fødsel

Del 2


Delte Mavemuskler - mavebøjning mor og baby gulv.PNG

Mavetræning efter fødsel

Del 2

Der har historisk været en tendens til at lave utallige mavebøjninger i forbindelse med træning. Det er ikke nyt, at man gerne vil være stærk i maven og særligt efter en graviditet.

I forlængelse af mavebøjningerne kom “core”-øvelserne, som ofte forbindes med plankelign.-øvelser. Og let's face it - en planke er ofte meget hårdere, end at man er sikker på, at den egentlige “core”, altså de dybe “kerne”-muskler, er på. De ydre muskler arbejder med sikkerhed.

Hvis bækkenbunden og de dybe kernemuskler ikke er i stand til at samarbejde eller at stabilisere kerne, bindevæv, lænd og bækken i en given øvelse, vil det ofte resultere i strategier, hvor andre muskler tager over.

De ydre muskler er særligt gode til at skabe bevægelser, og overføre kraft ud fra kroppen. De er ikke tiltænkt at skulle stabilisere som primære rolle og ej heller er de i stand til alene, at overføre spænding til bindevævet omkring og i mellem mavemusklerne, hvis det er her, man ønsker at skabe spænding og styrke.

Så altså tilbage til indlæggets start (Del 1). Lad os snakke om hvornår og hvordan man kan gå igang med den velkendte mavetræning. Hvis man elsker at lave klassiske mavebøjninger og planke, så er det da noget man bør være i stand til. Men det bør gøres nænsomt efter fødsel og med omtanke, særligt ved delte mavemuskler. Dvs.:

  • Fokus på at øvelserne sker i samarbejde med de dybe stabiliserende muskler, at bækkenbunden er med og at bindevævet og kernen ikke overstiger sin styrke.

  • At genvinde styrken til mavebøjninger og andre øvelser efter en graviditet og fødsel, bør ske med fokus på det svageste led, som oftest er bækkenbund og kernemuskler, der har været under det største pres under graviditeten.

  • At huske på, at kroppen har brug for gradvis og nænsom genoptræning efter fødslen, så stabiliseringen af musklerne indefra igen sker fuldstændig automatiseret og i alle vanlige bevægelser.

  • OG at huske på, at det altså ikke bare er et spørgsmål om at knokle på, og håbe på “at det holder”.

Når alt dette er sagt, så er det vigtigste: At lytte til din egen krop, de signaler den giver dig. Hvis det føles godt, så er det nok godt.

Se hvornår du kan gå igang med mavetræningen i Del 3